Voor het groene en bijzonder vormgegeven kantoor in de Poort van Deurne zijn verschillende slimme oplossingen gecreëerd binnen het interieurontwerp die aansluiten bij de voorbeeldfunctie die woningbouwvereniging Bergopwaarts wil hebben op het gebied van duurzaamheid. 

Het interieur heeft een huiselijke uitstraling. Daardoor is het gebouw laagdrempelig toegankelijk voor alle klanten van woningbouwvereniging Bergopwaarts. Glazen binnenwanden zorgen voor nog meer transparantie in het interieur en bevorderen de communicatie tussen de medewerkers. Ze zijn bovendien, net als de stalen systeemwanden, demontabel. Zo kunnen deze zonder beschadiging worden verplaatst of hergebruikt.

De toegepaste materialen in het interieur design zijn zo min mogelijk milieubelastend. Er is gebruikgemaakt van verduurzaamd hout, baksteen en glas. Optimale daglichttoetreding zorgt voor een prettige werkomgeving. Het gebouw heeft een atrium met een lichtkap bestaande uit dichte en glazen vlakken. De dichte vlakken zijn op het zuiden georiënteerd en de transparante glasvlakken op het noorden. Dit zorgt voor een optimale daglichttoetreding zonder dat het gebouw opwarmt. De witte binnengevels bevorderen de reflectie, zodat ook op de dieper gelegen werkplekken voldoende daglicht aanwezig is.

Het kantoor van Bergopwaarts staat op een driehoekig perceel. Dit leende zich uitstekend voor de afgeronde driehoekige vorm van het gebouw. De positionering van de verschillende ruimten in het gebouw en de oriëntatie van de raamopeningen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Gebruik van traditionele koel- en verwarmingssystemen blijft zo beperkt. Ook het gebruik van kunstlicht is minimaal. De werkplekken zijn namelijk gepositioneerd aan de noordzijde van het pand, zodat er sprake is van gelijkmatige daglichttoetreding.

Bij het verlichtingsplan is ook gelet op energiebesparing. Er zijn verschillende varianten doorgerekend. Uiteindelijk is er gekozen voor hoogfrequente TL-armaturen met open spiegels. Verder zijn duurzame materialen zoals recyclebaar meubilair, bamboe parketvloeren en gerecycled tapijt in het interieurontwerp toegepast. Het tapijt is, met een knipoog naar de buitengevel, groengekleurd.

Het eindresultaat is een prettige werkomgeving, een sfeervol interieur en een laagdrempelig toegankelijk gebouw voor alle klanten.

Locatie 
Deurne

Opdrachtgever 
Woningbouwvereniging Bergopwaarts

Vloeroppervlakte 
2.500 m²

Oplevering 
2011

Fotografie 
Stijn Poelstra

Ga naar de projectpagina voor meer informatie over Bergopwaarts.