Het interieurontwerp kenmerkt zicht door zijn eenvoud. Door het toepassen van enkele kleuraccenten in combinatie met de sfeervolle houten accenten vormt het interieur een prettige en lichte basis voor de open kantoorvloeren.

Architectuur
Het kantoorgebouw naast het datacenter profiteert qua energetische, duurzame maatregelen van de aanwezigheid van het datacenter. De overtollige warmte uit het datacenter wordt gebruikt voor de verwarming van het kantoor. Ook de koeling wordt betrokken vanuit het datacenter.

Toch is er in het kantoorgebouw nog steeds gezocht naar factoren die het energiegebruik verminderen en de duurzaamheid van het gebouw vergroten. Compact bouwen is daar een van: de vorm van het gebouw, een afgeronde driehoek, met een atrium, zorgt ervoor dat de oppervlakte van de buitenschil 23 % kleiner is dan bij een traditioneel kantoorconcept. Dit concept met open kantoorvloeren die door middel van een groot atrium visueel in contact staan met elkaar, maar ook met extra daglicht, past perfect in de nieuwe “unplugged” werkfilosofie van de Rabobank. Deze vorm van Het Nieuwe Werken genereert een kantooroppervlak van 17m2 per FTE in plaats van traditioneel 25m2 per FTE.

Optimale daglichttoetreding in gebouwen, in combinatie met HF armaturen voorzien van een daglichtschakeling en aanwezigheidsdetectie, bespaart enorm op de elektrische energie, maar levert ook een werkomgeving waar mensen zich prettig voelen, beter presteren en minder ziek zijn. De buitengevel is daarom ontworpen als een volledige glazen gevel. Om teveel warmte-instraling te voorkomen is er gekozen voor 60% translucente glaspanelen met een hoge isolatiewaarde, en 40% volledig transparant glas, gecombineerd met buitenzonwering op de zuid-, oost- en westgevel. Het atrium krijgt van bovenaf daglicht, waardoor ook op de dieper gelegen werkplekken voldoende beleving en daglicht aanwezig is.

Tenslotte: alle materialen in zowel het interieur als exterieur zijn gekozen vanuit duurzaamheidsoverwegingen.

 

 

Locatie 
Bloemmolen 2
Boxtel

Opdrachtgever 
Rabobank Nederland

Vloeroppervlakte 
19.600 m²

Oplevering 
2010

Fotografie 
Hans Koppelmans

Ga naar de projectpagina voor meer informatie over de architectuur van het datacenter en kantoor van de Rabobank te Boxtel.